Årets CES er i gang og for de av oss som er så heldige å få være her som media, så får vi et par dager ekstra med opplevelser. Det hele sparkes i gang med CES 2023 Tech Trends to Watch og CES Unveiled.

Under tech trendseansen er det arrangører bak CES som basert på sine undersøkelser og analyser snakker om hva de mener er de store trendene i år. Med et blikk på situasjonen i verden og både den økonomiske og politiske utviklingen er det flere bransjer som står ovenfor store utfordringer. Men på tross av økonomiske utfordringer og usikkerhet, så er mangel på menneskelig arbeidskraft og kompetanse et voksende problem og her vil teknologien hjelpe oss. På den ene siden skal vi utdanne og oppdatere våre ansatte samtidig som vi skal holde på dem, og teknologien vil hjelpe oss med dette og med gjøre jobber som vi ikke har folk til. Innen transportsektoren i USA så vet man at man mangler og kommer til å mange tusenvis av sjåfører frem mot 2030, og dette kommer til å stimulere og fremskynde utviklingen av bla. autonom tungtransport. Det samme gjelder automatisering av lagre og flytting av varer og materiale i lagerhusene. Hele verdikjeden er i ferd med å automatiserer kanskje fortere enn vi trodde pga. av at det er mer effektivt og fordi vi mangler folk som vil jobbe der. Dette og en rekke andre områder som utfordres som følge av nye krav med tanke på bærekraft, men også fordi vi mangler ressurser, tvinger frem det som her omtales som bedrftsteknologisk innovasjon sammen med automatisering av transport og mobilitet.

5G utviklingen og den stadig mer sofistikerte kunstige intelligensen gjør også at vi kommer til å se en rask automatisering av en rekke prosesser og verdikjeder. Smartere fabrikker, Industriell IoT og web 3.0 og etterhvert Metaverset kommer raskere nærmere og nærmere. Men allerede nå vil man innen logistikk og varehus være opptatt av hastighet og effektivitet, sikkerhet for de som jobber der men også for varene og optimalisering både i et rent økonomisk perspektiv, men også drevet av bærekraft. Det er også gøy å se at jeg ser igjen trender fra Robot Festivalen i Tyskland i fjor høst og det man snakke rom her, nemlig å bruke robotikk for å assistere og avlaste mennesker er viktigere enn å ta over for mennesker.

Exoskeleton som gir deg superkrefter og avlaster kroppen når du må gjøre tunge løft

Metaverset kommer vi ikke unna. Både i trendpresentasjonen og på Unveiled (som er en liten smakebit på hva man kan forvente å se på selve utstillingen) så snakkes det om at Metaverset er nærmere enn vi tror. Nå er det nok sånn at ganske mye av de som vises frem her nok ikke helt er Metaverset på ordentlig, men det gir en smakebit. VR og AR har virkelig fått vind i seilene, og nå skal det virtuelle oppleves med hele kroppen. Det som er verdt å merke seg her, er at selv om det jeg fikk prøve var spill så viser det også veldig godt potensialet ved å tilføre følelse også. Med hansker og vest kunne jeg føle når jeg tok på noe eller noen og jeg kjente også selv at jeg ble tatt på eller truffet. Vi fikk også se en ding som genererer lukt og som kobles til VR-brillene dine og dekker nesa de så du da både kan se, føle og lukte det som er rundt deg.

Demo av snømobilscooter med VR-briller

Helse er som alltid stort, men denne gangen føler jeg at det er utrolig mye mer enn vi har sett før. Withings f.eks. som lager vekter, blodtrykksmålere, smartklokke, tempraturmåler og søvnanalyse dingser, viser i år frem sin nye U-Scan eller Urin Skanner som det egentlig strå for. Den ser ut som en duftdings man har i toalettet og du kan bytte ut innmaten så den kan f.eks. enten måle ernæring, mestrasjonssyklus eller en proff-variant. Du tisser rett og slett på denne dingsen i toalettet ditt, også analyseres innholdet og sendes til telefonen din via Withings-appen. Det var også et lass med elektriske tannbørster, sensorer og instrumenter for alt man kan tenke seg av helseformål. Alt dette sammen med smartere systemer og plattformer hvor du kan tillate innsikt, vil i større å større grad bidra til at du holder deg friskere, raskere og overvåker kropp og sjel mer og mer.

Withings U-scan ser ut som en duftdings man har i toalettet

Pandemien har som kjent også endret folks forhold til digitale tjenester og vi har adoptert nye måter å gjøre ting på som vi ser ut til å ikke gå tilbake på selv om pandemien er mer eller mindre over. Terapitjenester, coaching, legebesøk, psykologtjenester, trening og rådgiving gjøres av flere å flere digitalt. Enten gjennom mer tradisjonelle apper og nettbaserte tjenester eller nå også mer og mer gjennom VR.

Bærekraftsteknologi eller teknologi som kan bidra til bedre miljø er også et tydelig område her. På den ene siden handler det om teknologi utviklet for å være mer miljøvennlige. Her snakker vi om batteriteknologi hvor silikon brukes eller hvordan man forbedrer teknologien vi har så den bruker bare en bitte liten andel av energien den bruker i dag for å virke. Det snakkes også om teknologi for å utvinne energi som f.eks. portable vinnkraftverk som du kan ha med deg på tur eller teknologi for å både rense vann eller roboter som inspiserer vannledninger og finne og utbedrer lekkasjer i rørene. Batteri, sol- og vindenergi ser ut til å være veldig i fokus. Men kanskje aller mest spennende syntes jeg, er mye av det som skjer innenfor landbruk. Landbruk er i ferd med å bli en av de mest avanserte og teknologitunge sektorene. Her dekkes alt fra måten mat produserer på, hvordan dyrene tas hånd om, hvordan landbruksmaskinene både blir autonome men også miljøvennlige samtidig som driften av selve landjorda gjøres langt mer miljøvennlig med tanke på kjemikaliebruk, forurensing og optimalisering av selve produksjonen. Samtidig sliter man her også med ressursmangel og enormt mye svinn. Inne for dette område er i rett og slett i fred med å oppleve en aldri så liten revolusjon.

Igjen så ser vi at når ting først skjer, så skjer det fort. Mange ler og fnyser av f.eks Metaverset, men etter å ha sett og prøvet noe av de små smakebitene man kan oppleve her, så er det for meg liten tvil om at vi kommer til å oppleve ting som vi nesten ikke klarer å innbille oss akkurat nå. Dette handler ikke lenger om spill og moro, men om viktige og banebrytende måter å utnytte teknologi på som kommer til å gagne oss mennesker og verden rundt oss på mange fantastiske måter.

Vi må se forbi det åpenbare og omfavne alle de fantastiske mulighet vi kan!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..