Noe av det jeg blir spurt mest om nå for tiden er Metaverset. Hva er det? Hvor er det? Hvem lager det? Hvem eier det? Hva skal vi bruke det til? Derfor fant jeg ut at det ville være både morsomt og interessant å lage et lite event i «metaverset» handlet om Metaverset.

Kl. 12 fredag 14. oktober hadde jeg invitert til åpent møte i et auditorium på plattformen spatial.io. Spatial er en av flere plattformer hvor du kan arrangere møter, events, utstillinger, fester eller hva nå enn du måtte ønske. Dette er i utgangspunktet en virtuell verden hvor det finnes en rekke standard rom i forskjellige størrelser, men du kan også lage dine egne (hvis du vet hvordan) eller du kan kjøpe unike plasser som er laget av andre.

Jeg valgte å bruke et standard rom som nå er min lille foredragssal som jeg nå kan bruke igjen og igjen. Jeg har også opprettet mitt «hjem» på Spatial som er mitt virtuelle kontor som jeg har dekorert med mine egne bilder på veggen (se bildet øverst i saken).

Men så til eventet. Dette var ment som et eksperiment hvor jeg håpet det ville komme en liten gjeng. Jeg hadde delt oppi 3 deler. Først hold jeg et lite innlegg, så var ordet fritt også tok vi en tur inn i mitt nye galleri for å mingle. For det første så ble jeg ganske overveldet over at et sted mellom 50 og 100 folk møtte opp. Dette gjorde det hele til et riktig bra forsøk og man fikk følelsen av hvordan en liten konferanse i Metaverset kunne være. Vi var noen som brukte VR-briller, noen som kom inn via app på mobil eller nettbrett, og de aller fleste var med via nettleser. Erfaringen var at de som var med via VR-briller nok hadde den beste opplevelsen både visuelt og lydmessig. De som var med via mobil eller nettbrett hadde også en bra visuell opplevelse, men navigasjonen var litt uvant/vanskelig til å starte med. De som var med via nettleser opplevde at bildet ble ganske kornete til tider og at lyden hakket, men navigasjonen via nettleser er ganske grei. Det viste seg etterhvert at både jeg som host og hver enkelt deltager kunne stille inn detaljgraden på grafikken i nettleser. Som default var detaljene satt til lav, og når jeg skrudde opp det ble det langt bedre for flere. I tillegg (eller i stede for) kunne også hver enkelt gjøre sine individuelle innstillinger. Denne type funksjonalitet er ikke så ukjent for de som spiller mye, men for magne så var ikke det helt intuitivt gjorde at f.eks. mine slides (jeg kan dele skjer her også) kunne bli noe utydelige.

Det var også noen som kom litt sent og som ikke kom inn og fikk feilmelding om at «rommet var fult» eller bare «something went wrong». Har nok en følelse av at plattformen er i startfasen så vi får tro at det blir bedre etterhvert. Det sagt, så var totalopplevelsen faktisk veldig positiv. Jeg som stod der foran alle følte nærmest at jeg var fysisk tilstede. Det er jo også lett for alle å høre, da lyden som default er like høy for alle uansett om du sitter først eller på bakerste rad. Dette var også veldig nyttig når vi hadde åpen runde etter innlegget. Alle hører alle like godt. Det ble heller ikke noe stort problem at folk snakket i munnen på hverandre, da folkeskikken rådet her 🙂

Etter spørsmål og innlegg, inviterte jeg alle som ville inn til en minglingsrunde i mitt nye galleri. Her var det mye større plass og folk vandret rundt og etterhvert dannet det seg grupper som stod å snakket sammen. Til å begynne med var dette litt problematisk fordi alle hørte alle like høyt her også, men så fant jeg ut at man kunne aktivere «audio fall-out» som gjorde at lyden blir høyre jo nærmere hverandre man kommer, og på et eller annet tidspunkt så kuttet lyden når man var langt nok unna. Da fungerte mingling helt supert. Jeg tror (har ikke fått testet) at det også går an å lage «audio groups» hvor du kan lage en «privat» gruppe som kan snakke sammen uten at alle andre hører.

Så alt i alt og med tanke på at dette er relativt tidlig i utviklingen, så må jeg si at dette var en ganske bra opplevelse. Grunnen til at jeg valgte akkurat spatial.io var at den ikke krever at du har VR-briller eller at du må være på Facebook eller lignende. Meta selv ruller jo ut sin Horizen som jeg også har tenkt til å sette opp en samling i. Her skal det være mange muligheter som f.eks. Spatial ikke har, men så vidt jeg har forstått så er denne plattformen knyttet veldig tett opptil både VR-briller fra Meta Quest og at Facebook.

Etter seansen jeg hadde ble jeg invitert til et intervju av den nye nettavisen https://kaupr.io/ og vi endte opp med å møtes i mitt nye virtuelle kontor til en prat på sofaen. Vi var begge to da logget inn via nettleser og uten VR-briller så våre avatarer ser lettere forvirra ut da hodene sveiper frem og tilbake. Men hadde vi hatt briller så hadd vi fulgt hverandre. Hele intervjuet kan du se i filmen under.

Jeg har også gått til anskaffelse av 5 Meta Quest 2 briller, og hvis du vil så kan du bare ta kontakt så har jeg nå et opplegg for bedrifter og eventer hvor jeg kan komme å holde et lite innlegg om Metaverset og den digitale utviklingen og alle som vil kan få prøve en liten tur inn i den virtuelle verden og en smakebit på hva vi har i vente. Det aller enkleste er da å booke en liten uforpliktende prat med meg ved å klikke deg inn her å finne tid i min kalender som også passer for deg!

Alternativt så er du alltid hjertelig velkommen til å besøke kontoret mitt i Spatial ved å gå inn her: https://bit.ly/3MAiggr

Det er jo ikke sikkert jeg er der hele tiden, men se deg rundt å legg igjen en «post-it» hilsen!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..