Vi opplever nå det som er utrolig vanskelig å forstå, nemlig at noe sprer seg i et tempo som begynner å minne om eksponensiell utvikling. Og hva er eksponensiell utvikling? Det er raskt, så rakst at det faktisk er mer eller mindre umulig å forstå. 

Når vi snakker om den teknologiske utviklingen snakker vi ofte om den eksponensielle utviklingen, og nå dukker det også opp når vi snakker om spredningen av coronaviruset. Men hva betyr det at noe utvikler seg eksponensielt?

Før jeg forsetter vi jeg bare understreke at jeg er langt i fra noen ekspert på hverken coronavirus eller eksponensiell utvikling, men jeg tenkte at jeg i alle fall kunne forsøke å bidra med en liten forenklet forklaring på hvor fort eksponensiell utvikling er. Selv om viruset nok ikke riktig ennå sprer seg i dette tempoet, så tenker jeg at det er uhyre viktig at vi alle gjør som vi får beskjed om nå fra de som vet hva de snakker om. Vi må gjør det vi kan for å hindre at viruset sprer seg, derfor støtter jeg fult ut at vi bør alle følge de retningslinjene som gis så vi alle bidrar til å minimere risikoen for spreding.

Så tilbake til min enkel og forhåpentligvis forståelige forklaring på hva eksponensiell utvikling er. For å forklare har jeg tillat meg å bruke et eksempel jeg har lært fra en av online-kursene til Singularity University om nettop eksponensiell tenkning. Her sammenligner de nemlig linjerutvikling som er det vi mennesker alltid har forholdt oss til, og som handler om at ting øker (eller minker for den sakens syls) gradevis og jevnt over tid. Så la oss anta at du skal gå 30 skritt og hvert skritt er 1 meter lange, da kommer du totalt 30 meter.

Linjerutvikling har vi alltid drevet med

Hvis jeg der i mot kunne gå med eksponensielle skritt og jeg fortsatt skulle ta 30 skritt og det første skrittet var 1 meter, så ville jeg komme hele 26 ganger rundt jorda!! Og det er helt sykt å tenkte på, og jeg vet ikke om man blir noen klokere av det, men poenget er at det er en utvikling som er så rask at det faktisk er helt ubegripelig.

Med eksponensielle skritt hadde jeg kommet 26 ganger rundt jorda på 30 skritt hvis det første skrittet var 1 meter

Det som også gjør at eksponensiell utvikling kan være litt utfordrende, er at den i starten ofte går saktere enn det vi er vant til fra før. Det gjør ofte at mange ikke helt tror på (og det er ikke så rart når den gamle måten går fortere) at den eksponensielle utvikling ikke kommer. 

Det var lettere før når man visste hvor man havnet

I grafen over (som ikke er 100% korrekt og bare en forhånds illustrasjon laget av meg) er linjer og eksponensiell utvikling satt sammen. Den linere er den røde streken og det er den vi har vært vant til å forholde oss til. Den blå streken er den eksponensielle, og som grafen viser så har vi ofte en periode hvor den linjere ujvikligen er høyere/større enn vår nye venn eksponensiell. Det røde skraverte feltet er det område hvor det fleste av oss tenker at slapp av de derre nye greien går ikke så fort som andre ting vi er vant til, så det er ikke noe å bry seg om. I teknologiverden betyr det ofte at nye ideer og initiativ blir avblåst eller holdt tilbake, fordi de ikke ser ut til å være bedre enn det vi allerede har. I tilfelle med viruset vi opplever nå, så kan dette være den perioden hvor vi vanlige dødelige tenker at nå er det vel kanskje litt vel mye mas. Det er jo langt flere som får vanlig influensa enn som har blitt smittet så langt av dette nye viruset. Men så plutselig skyter utviklingen fart og vi får en vekst som er mange mange ganger raskere enn noe annet vi har sett tidligere. Og det er nettopp dette som er så utfordrende med det vi opplever nå, i løpet av noe ganske få dager har vi gått fra ingen smittede til flere hundre, og derfor er det så utrolig viktig at vi alle tar ansvar å gjør det vi kan for å minimere smitten.

Det finnes mange eksempler på historier med eksponensiell utvikling. En av de aller mest kjente er kanskje den med sjakkbrett og hvetekorn. Jeg husker den ikke i detalj, men det var en som fikk lov til å velge hva han ville som belønning fra keiseren (dette er et gammelt sagn fra Inda mener jeg). Han vill ha ett hvetekorn i den første ruten på et sjakkbrett, så to i neste rute også fire i neste også 8 i neste igjen altså en dobling pr. rute. Keiseren sa at dette skulle han jammen i meg få for dette så jo ut til å knapt nok bli en liten skål med hvete. Keiseren var da i det røde skraverte feltet i grafen min over. Men saken er at i den siste ruten på sjakkbrettet vil det bli flere riskorn enn det finnes på jorda pga. av den eksponensielle utviklingen. Fant en gammel og gøyal film som illustrerer det here her:

Jeg vet ikke om man blir noe klokere av dette, men det var i alle fall et forsøk å forklare at eksponensiell utvikling kan få helt vanvittige konsekvenser.

Og vil du vite mer om det rent matematiske så er kanskje denne wikipedia siden et fint sted å starte

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..