Mer av alt, over alt

Mer av alt over alt

Jeg har i år gjort min debut både i Las Vegas og på CES 2020, og alt er akkurat så stort som du tror at det skal være. I år estimeres over 175.000 besøkende, mer enn 4500 utstillere og over 1000 talere. Her finner du alt av elektronikk som du vet du vil ha, og ganske mye du ikke ante at du trengte!

I år var jeg her på oppdrag for UAS Norway, som er interesseorganisasjonen for drone og fremtidig mobilitet. Hovedfokuset for besøket ble naturlig nok droner, men jeg fikk også med meg åpningen og den store trend-talken til lederen for the Consumer Technology Association (CTA), arrangørene konferansen. Her legger de frem sin analyse av hva de mener er viktig fremover. Det handler i korte trekk om smartere, billigere og mer integrert teknologi, som vil gripe ennå mer inn i livene våre – og det blir i grunnen mer av alt. 

CES handler først og fremst om forbrukerteknologi. Det blir naturligvis mye TV-er, mobiler og smart-hjem dingser, men jeg må innrømme at jeg også ble positivt overrasket over fokuset på mer overordnede trender og samfunnsmessige utfordringer. Jeg må likevel innrømme at jeg også ble overrasket over at miljø og bærekraft var tonet ned i stor grad, og i mange tilfeller ikke en gang tema.

Det hotteste hotte

Etter trendseansen bar det rett videre til CES Unveiled. Dette er en eksklusiv smakebit på selve utstillingen, hvor media får tilgang på søndagen. Her skal det være det “hotteste hotte” av dingser og utstyr.

Jeg må vel innrømme at det her var mye rart, og kanskje mer kuriositeter enn de virkelig store nyhetene (for de kommer senere i egne show). Jeg fikk meg en midlertidig tatovering fra en liten maskin du laster opp egne design til, jeg fikk prøve en bærbar selfiedrone man kan ha i lommen, og jeg fikk teste solbriller med full surroundlyd og mikrofon til prating. Her var det fete elsykler og andre rare fremkomstmidler, samt et vell av smarte produkter til bruk i kjøkkenet for matlaging.

Gatebox

 Det som går igjen over alt, er at alt er mer eller mindre smart (eller skal i alle fall være). Vi fikk også hilse på Gatebox som har et konsept som heter “living with characters”.  Du får din egen virtuelle venn i en slags glassbeholder, som du kan snakke med og ha selskap av. Et amerikansk selskap har nå inngått samarbeid med Gatebox og vil bruke teknologien i kundeservice, hvor første kunde ut er et Cruiseskip-selskap.

The Intelligence of Things

AI var det mye av over alt, og kanskje en av de tingene som er mest verdt å følge med på. Poenget er at AI har blitt bra nok til enkle, dagligdagse oppgaver, og enhetene vi bruker er kraftige nok til at AI-en kan kjøres på enheten. Dette i kombinasjon med blant annet det kommende 5G nettet og økende kapasitet og hastighet,  gir uendelige muligheter fremover. 

Det handler i stor grad om infrastruktur, og spesielt hvordan de store aktørene vil ta eierskap til nettopp dette. Jeg synes det var veldig fascinerende å oppleve at den enorme aktøren Hyundai valgte å ikke snakke om biler i sin store presentasjon. De nevnte ikke en eneste bilmodell, men lanserte sitt samarbeid med Uber og sitt eget helikopter (ikke selvkjørende) S-A1. I tillegg viste de sin ambisjon for en komplett infrastruktur for transport av alt.  De presenterte ideen om autonome pod-er som kan hente deg der du er, og frakte folk og varer rundt i byen. Pod-en kjøres til Hub-er eller terminaler, som kan være kjøpesentre, kafeer, legekontor eller hva du vil. På taket står det stillegående S-A1, klare til å ta deg til neste Hub hvor du transporteres videre. Hyundai og Ubers ambisjon er at S-A1 skal fly i 2023.

Like fascinerende synes jeg det var å være på Samsungs presentasjon, som heller ikke snakket nevneverdig mye om TV-er og telefoner. Alt handlet om smarte, sammenkoblede apparater, og deres nye sjarmerende personlige assistent Balli: En liten ball som ruller rundt i hjemmet ditt og følger med på deg og alle som bor der.

Den ser hva du gjør, hva du spiser og hvordan du har trent, og henter inn informasjon om deg og ditt fra alle mulige kilder. Basert på all sin innsikt passer den på at du spiser og drikker riktig, fyller på kjøleskapet, og den kan til og med komme med middags-forslag (som forøvrig lages av Samsungs kjøkken-robot). Men igjen ser vi at det Samsung ønsker er å eie infrastrukturen og være en del av hverdagen din. Når jeg tar på meg optimist-hatten, så ser jeg jo at dette vil bli en fantastisk fremtid hvor alt er optimert og tilrettelagt. Er dette skremmende – tja? Noen vil helt sikkert hevde det, men jeg må innrømme at jeg nok er ganske åpen for at verden blir sånn. Tillit er nå helt avgjørende for at man skal lykkes, og kan sees på som den nye valutaen. 

CES er litt galskap!

Dette er så svært og så vilt at det nesten blir litt mye, men oppi all galskapen finnes det også tydelige tegn på hvilken vei verden går. Samsung lanserte også sitt store samarbeid med en av verdens største helseaktører for å bidra til å redusere faren for hjertesykdommer, og å bidra til opptrening hvis du for eksempel har hatt et infarkt. Både kjente og ukjente fokuserer på det vi vet om fremtiden, og hvordan de kan bidra til å gjøre livene våre bedre, og verden til et bedre sted å være. Skal jeg til CES 2021? Svaret er helt klart ja.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..